Her eve güneş pili

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 22 Ocak 2008 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güneşin sıcağı elektriğe dönüşecek. Devletin destekleyeceği yöntemle her bina kendi enerjisini üretip kullanabilecek. Gündüz üretilen enerji, akülerle depolanıp gece kullanılabilecek. İhtiyaç fazlası devlete de satılabilecek

TÜRKİYE ÖZEL HABER

> Şükran KABAN

ANKARA- Enerjide değişik yöntemleri başlatan hükümet şimdi de güneşten en üst seviyede faydalanmanın yolunu açıyor. Sistem devreye girerse, her bina kendi elektriğini üretecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bir süredir üzerinde çalıştıkları güneş enerjisinden elektrik üretimi sistemiyle ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Bakan Güler, güneş enerjisinden elektrik üretiminin şu an Almanya'da başladığını belirterek, bunun Türkiye'de uygulanmasının daha verimli olacağını söyledi.

Türkiye'de ısıtmada yaygın

Güneş enerjisi sistemlerinin Türkiye'de halen ısıtmada kullanıldığını ifade eden Bakan Güler, sistemin elektrik üretecek şekilde yaygınlaştırılmasının önündeki tek engelin maliyet yüksekliği olduğunu dile getirdi. Güneş enerjisinden elektrik üreten sistemi kuran her bina kendi elektriğini kendisi üretip faturadan kurtulacak. Üretim fazlasını devlete satabilme imkanı da bulunan vatandaşlar, elektriği yetmediğinde şebekeden de faydalanabilecek. Gündüz güneş ışığından üretilen elektrik enerjisi aküye doldurulabilecek. Böylece gece kullanım da mümkün olacak. Güneş enerjisinden elektrik üretimi yenilenebilir enerji kapsamında olduğu, 10 yıl alım garantisi bulunduğu için yüksek miktarlarda elektrik üretenler bunu devlete satabilecek.

Hem çatıda hem güney cephede

>> Güneş enerjisinden elektrik üretimi için binaların hem çatıları hem de güneye bakan cepheler güneş pilleri ile kaplanacak. Bu piller güneş enerjisini elektriğe dönüştürecek.

>> Bakan Hilmi Güler, binaların kendi elektriğini üretip kullanarak kişilerin faturadan kurtulacaklarını söyledi ve ?Bizim üzerimizden yükü de alacaklar. Olumlu bakıyoruz? dedi.

>> Güneşten elektrik enerjisi üretme konusunda, bu sistemi daha önce uygulayan firmalarla görüşmeler devam ediyor. Bakan Güler, yabancı firmalarla görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, ?Firmalardan bazıları söz konusu sistemi üretecek fabrika kurmak istiyor. Bazıları ise Türkiye'ye bu sistemi satmak istiyor? dedi.

Her yerde güneş enerjisi paneli

Enerji kaynaklarının azaldığı, rüzgar, güneş gibi tükenmeyen enerji kaynaklarının kullanımının arttığı günümüzde, dünyanın çeşitli ülkelerinde güneş enerjisinin müthiş gücündan faydalanmak için birçok proje geliştiriliyor. Otomobilden mekanların ısıtılmasına, aydınlatılmasına kadar sayısız alanda güneşten faydalanan projeler bulunuyor. Güneş enerjisi sistemi Almanya'daki Badenova Stadyumu'nun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber